Nodokļu optimizācija



Katra gada beigās, sastādot nākamā gada budžetu, uzņēmējiem aktualizējas jautājums – kā uztaisīt nodokļu optimizāciju? Kā paturēt savā makā vairāk naudas, mazāk samaksājot nodokļos?
Daudziem joprojām šķiet neticami, ka tas ir iespējams pilnīgi legāli ar finanšu analīzes palidzību un ka nodokļu plānošanai nav nekā kopīga ar valsts šmaukšanu. Valsts ir devusi uzņēmumiem iespēju noteiktos gadījumos saņemt nodokļu atlaides, un finansiāli atalgo visus, kas tās izmanto. Izplatītākās un demokrātiskākās valsts atbalsta iniciatīvas ir kompensācija uzņēmumiem par:

uzkrājumu veidošanu uzkrājošās apdrošināšanas un pensiju fondu programmās;
dzīvības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu.
Nauda taisa naudu

Lai tiktu pie naudas, ir jāizdod nauda. Pirmajā brīdī, tas var šķist neinteresanti, tomēr nedaudz iedziļinoties grāmatvedibā redzam, ka izdevumi patiesībā nav tēriņi, bet gan naudas ieguldīšana paša uzņēmuma interesēs, ko uzņēmums var attiecināt uz savām izmaksām, nevis personāla izdevumiem. Apdrošināšana un uzkrājumu veidošana darbiniekiem uzņēmumā var pildīt dažādas funkcijas, bet galvenās ir sekojošas:

- Uzņēmuma finanšu plūsmas aizsardzība pret neplānotiem izdevumiem
- Darbinieku motivācija un lojalitātes veicināšana pret uzņēmumu (alternatīva algas pielikumam – prēmijas, kas tiek novirzītas uzkrājumu programmā un ar kurām darbinieks iegūt tiesības rīkoties tikai pēc uzņēmuma noteiktā termiņa)
- Darbinieku sociālo garantiju palielināšana, lai veicinātu kvalificēto darbinieku atgriešanos uzņēmumā pēc negadījuma, novēršot kadru maiņas nepieciešamību
- Nodokļu optimizācijas shēma uzņēmumiem

Ja iemaksas veic uzņēmums, tad, atšķirībā no privātpersonām, uzņēmumu veiktās iemaksas līdz 10% apmērā no darbinieka bruto algas neapliekas ne tikai ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, bet arī ar sociālās apdrošināšanas iemaksām (sociālo nodokli). Ja privātpersona uz nodokļu rēķina ietaupa 25% no veiktajām iemaksām, tad uzņēmums ietaupa jau 37%.